Okay, hva blir du da?

søn, 5 jun - KL. 13:22

Å bli noe. Et viktig mål for de aller fleste av oss.

Jeg tror vi blir mer og mer opptatt av karriere. Vi ser på Gossip Girl, Suits og Mad Men, TV-serier der de kun oppnår fullstendig lykke ved å smiske med riktige personer og jobbe døgnet rundt. Selv da blir de ikke fornøyde. Vi vil skape noe, bli noe, gjerne få en karriere som er kul nok til at HBO vil lage en serie om oss og vårt liv også. Jeg tror jakten på denne formen for suksess lett kan bli for oppslukende. Vi er vant til å tenke på ønsket jobb eller yrke først – deretter hvilken studieretning vi skal gå for å bli akkurat det. Burde vi ikke aller først stille oss selv spørsmålet; hva vil jeg egentlig lære?

Jeg vet helt ærlig ikke helt hva jeg skal bli etter fullførte studier, og da jeg valgte markedsføring, var det rett og slett fordi jeg har drevet mye med det og føler meg god på feltet. Når jeg ser for meg jobber innen markedsføring, tenkte jeg at jeg kunne blitt markedskoordinator, content manager, sosiale medier-ansvarlig, jobbe med digitale medier strategier, etc etc…. Det passer godt overens med de erfaringene jeg har gjort meg etter 7 år med blogg. Men da jeg skiftet tankesett, fjernet realisten i meg, og heller drømte litt om fremtiden; da så jeg for meg andre ting. Programleder. Lage kokebok. Åpne café. Lage, og ta bilde av oppskrifter. Generelt virker det helt fantastisk for meg å kunne jobbe med mat.

Så da tenkte jeg – hvorfor ikke studere mat?

Derfor har jeg bestemt meg for å ta en bachelorgrad i ernæring, og jeg starter på nye studier til høsten!

Jeg har tenkt at det viktigste er å få en grad, gå et studie i 3 år og dermed få papirer til å søke jobb. Nå er målet mitt helt annerledes – jeg gleder meg rett og slett til å lære. Jeg gleder meg til å dukke inn i en ny verden av kunnskap og fagstoff, og lære masse om hvordan kroppen fungerer!!

Alle jeg har snakket med har vært veldig glade på mine vegne, men nesten alle stiller samme spørsmål: hva blir du da? Nei, jeg blir ikke noe spesielt av en bachelor i ernæring. Jeg vet ikke hvilken jobb jeg skal ha etter 3 år. Grunnen til dette er fordi det på 3 år kommer til å skje fantastisk masse. Det vil hele tiden dukke opp nye jobber, nye arbeidsplasser, hele verden er i en konstant utvikling som gjør det nærmest umulig å forutse hvilken jobb man havner i. Det eneste jeg vet, er at jeg trenger å utfordre meg, og studere noe jeg interesserer meg for, men ikke kan fra før av. Jeg er så spent og jeg gleder meg sånn!!

IMG_6758 copy

 • Gurings

  Så utrolig kult , Emilie 🙂 det høres kjempebra ut og vi trenger flere som kan om ernæring det er nemlig viktig. Selv om jeg har jobbet som kokk I fire år nå, så er det ikke det jeg vil bli . Jeg har faktisk tenkt til skifte til noe annet. Som jeg har alltid hatt lyst er å skaffe meg jobb på Oslo Lufthavn .

 • Martha

  Hei!
  Hvor kommer du til å studere ernæring? Har hatt lyst til det så lenge selv, men kjenner på den greia med at hva blir jeg da og kommer jeg til å få jobb og alt det der. Presset, rett og slett! Men det er jo fantastisk å lære det man vil lære og få en så god mulighet til ny kunnskap innen et så stort interessefelt. Dette blir perfekt for deg! Og ville vært perfekt for meg også, om jeg turte… Er bare at jeg er 25 år snart og har en bachelor fra før. #stressa haha! Men ja, lurer som sagt egentlig bare på hvor du kommer til å ta faget? Lykke til!

 • Andrea

  Åhh, blir så glad av å lese sånt! Synes det er så bra å tenke «Hva vil jeg egentlig lære?». Prøver å tenke slik selv. Var en på et eldre kull som sa at vi burde lære oss det vi hadde lyst til å lære for etter 6 år (lengden på studiet) så skal man sitte igjen med noe kunnskap. Pensum mengden på studiet mitt er helt enorm, og man får ikke lest eller lært seg alt. Men prøver å tenke som deg og leser mer på det jeg synes er spennende (som musklene i kroppen) og mindre på det som ikke interesserer meg (statistikk for eksempel). Jeg tror jeg er like matinteressert som deg, så ernæring høres helt fantastisk ut! Lykke til 😀

 • Anette

  Hvor skal du studere? 🙂

 • Camilla Werner

  Så fint innlegg! Utrolig sant at man heller bør tenke «Hva vil jeg lære?», da havner man jo mest sannsynlig på et studie man syntes er mer interessant enn om man tenker «Hvor tjener jeg mest penger etterpå?». Har selv vurdert ernæring siden jeg er interessert i mat, men har det lenger nede på lista, så tror nok ikke det blir det. Men jeg tror du kommer til å like det studiet veldig godt!:D Lykke til!

 • Karoline

  Så kult! Stå på og følg hjerte <3

 • Kjersti

  Så kult! Du er heldig som har blitt litt klokere på hva du vil jobbe innenfor, selv er jeg ikke like sikker, hehe 🙂
  Må bare si at jeg har lest bloggen din siden du var fjorten, men har nesten aldri tatt meg tid til å kommentere noe særlig. Vi er på samme alder og jeg har alltid fått inntrykk av at du er ei fantastisk hyggelig jente, og en stor inspirasjonskilde! Jeg digger måten du har vokst på i takt med bloggen din. Du har så fine, reflekterte innlegg og sunne holdninger at det er jammen ikke rart så mange har deg som sitt forbilde! 🙂 til tross for en del motgang har du utviklet deg til å bli en av de mest jordnære, kunnskapsrike og interessante bloggerne jeg vet om, og jeg håper du holder på med blogging lenge!
  Stå på, Emilie! Du er best! 🙂

 • Det er så gøy å følge deg! Du har så sunt forhold til (blant annet) dette med studier og jobb, og virker så reflektert. Gratulerer med ny studieretning! Jeg kjenner meg SÅ igjen. Jeg jobber som frilansjournalist og skuespiller, og tar samtidig et nettstudie som til slutt vil bli en bachelor i kultur og samfunnsfag. Får samme spørsmål som deg hele tiden – «men, hva blir du da?» Hvor jeg må forklare at jeg har valgt graden fordi den er så variert, og den gjør meg skikkelig lysten på å lære! Noe jeg mener er det viktigste av ALT. Masse lykke til med studiene <3

 • a

  Gratulerer!

 • c

  Det er fantastisk å finne noe som du elsker. Jeg studerer filosofi og jeg vet at det finnes ikke mye jobb i filosofi men jeg elsker studien min og jeg trives veldig godt. Lykke til.

 • Rak

  AMEN!!

 • Silje

  Kjenner meg veldig godt igjen! Studerer bachelor i Fysikk, og får hele tiden høre: Men, hva blir du egentlig? Jeg vet ikke! Pleier bare å svare; smart 🙂 Jeg trives godt med fysikkstudiet og syntes det gøy og interessant, men blir så usikker når jeg vet at fremtiden er usikker. Føler også alle forventer at jeg som er så glad i realfag burde studere sivilingeniør i Trondheim, men jeg trives godt med bare rein fysikk, og er dessuten veldig glad i byen jeg bor i nå. Vanskelig å finne en balanse mellom hva samfunnet forventer og hva du selv har lyst til.

 • Marlene Bruvoll
 • SF20

  http://www.dagbladet.no/2016/04/09/nyheter/bjorknes/utdanning/stevning/erstatning/43809195/ Bare pass på at du er obs på dette! Nå vet jeg ikke hvor du skal studere, men sørg for at du ikke blir feilinformert. Blir nok veldig spennende og morsomt for deg, du har jo en lidenskap for mat, som skinner veldig godt gjennom på bloggen din 🙂

 • Frida

  Så kult! Gratulerer med å ha funnet «din retning»! 🙂 Hadde vært gøy om du kunne blogget litt om hva du lærer om. Og kanskje hva du tenker om et vegansk kosthold etter å ha studert mer ernering. Fordeler og ulemper og sånt. Jeg har vurdert å bli veganer en stund, men er usikker siden jeg ikke vet nok om «ulempene» ved det. Alle veganere snakker jo denne livsstilen opp i skyene, mens motstanderene skjeldent har noe konstruktivt å ta dem på. Jeg vet at du har vært litt interessert i vegansk livsstil selv. Så tenkte kanskje du kunne skrive litt om det når du kommer så langt og har fått lært litt mer 🙂

 • V

  Enig i en del av det du skriver. Særlig det første om at samfunnet er veldig fokusert på at man skal jobbe og tjene mest mulig penger, og selv da blir man ikke fornøyd.

  Syns imidlertid det aller viktigste spørsmålet en bør stille seg er: «hvem ønsker jeg å være?» eller «hva slags person ønsker jeg å være?», med andre ord hva slags verdier man ønsker å ha 🙂

 • M

  Så spennende, jeg går på bachelor i ernæring selv 😊 Hvor skal du studere til høsten?

 • P

  JIPPI! Så glad på dine vegne – dette er helt riktig innstilling!!! Og neste gang noen spør deg hva du blir, så kan du jo svare «Jeg er ikke helt sikker, men jeg blir vel hvertfall mett» 😉 Masse lykke til – gleder meg til å følge med 🙂

 • ….

  Åå du gir meg skikkelig håp! Føler meg helt ubrukelig pga et friår jeg ble nødt til å ta helt spontant. Hadde ikke noen jobb heller så satt der uten skole og jobb. Var så grusomt å bli spurt hva jeg gjorde etter vgs, for vet folk tenker masse stygt. Følte meg helt jævlig når jeg søkte på nytt i år. Håper jeg kommer inn, men tenker som så at nesten bra det skjedde hvis ikke hadde jeg nå studert noe jeg ikke ville bli. Føler jeg må studere noe som ser bra ut på papiret. Noe jeg kan «skryte» av og ikke noe folk tenker jeg ikke hadde gode nok karakter og derfor måtte velge.

  Er så vanskelig å være ung i 2016!

 • Sanne

  Jeg begynte nå nylig å lese bloggen din, og nå sjekker jeg den hele tiden! Elsker innleggene dine, og ikke minst stilen og bildene du deler!! Denne kommentaren burde jeg skrevet i innlegget på reportasjen, men hvor der det du har kjøpt neglelakken din som er litt lys men fortsatt blank? 🙂

 • Sara Pettersen

  Så gøy å høre at du følger drømmene dine i forhold til studie! Jeg kan si av personlig erfaring at det absolutt er best å velge noe man har en passion for, tenk å jobbe med noe resten av livet som man faktisk elsker! For fire år siden begynte jeg på en bachelorgrad i økonomi uten å ha noen særlig interesse for det, jeg tenkte bare at det var var et «lurt» valg å ta med mye muligheter for jobb og god lønn etter ferdig utdanning. Det tok ikke lang tid før jeg merket at dette virkelig ikke var noe for meg, -jeg syntes det var utrolig kjedelig, og siden jeg slet enormt med å motivere meg for det, så føltes det var uutholdelig håpløst og vanskelig. Jeg sluttet på økonomi etter første året, og bestemte meg for at jeg måtte være modig og studere det jeg egentlig ville og som jeg kunne mye om og hadde en veldig interesse for, nemlig politikk (ikke det de fleste drømmer om å studere kanskje, men det gjorde jeg!). Problemet var bare at mulighetene etter endt utdanning var færre og at lønnsnivået var generelt lavere enn hvis jeg tok økonomi, men jeg bestemte meg for å gjøre det likevel! Nå er jeg akkurat ferdig med en bachelorgrad i politikk, og jeg er så glad for valget jeg tok. Det var vanskelig og krevende som de fleste studier er, men den genuine interessen jeg har for faget hjalp meg gjennom det. Dette ble en veldig lang kommentar men alt i alt så er jeg sikker på at du gjør et riktig valg i å studere noe du har en lidenskap for. Det er viktig å ta noen sjangser i livet hvis du vil ende opp med noe bra, og tenk så deilig å elske jobben sin! Det håper jeg i alle fall jeg vil gjøre 🙂

 • Elisa

  Heihei! Vil bare informere deg om at det er veldig vanskelig å få seg jobb etter en bachelor i ernæring. Jeg kjenner ei som har en bachelor i dette, og det er ingen jobb å finne. Om man søker opp stillinger på Finn, så kommer det 0 treff.. Dette er veldig synd da skolen i Oslo reklamerer for at det er lett å få seg jobb. Det er en del studenter som har gått i sak mot skolen da de mener de er blitt feilinformert. Kan hende du allerede vet dette, men ville bare si i fra tilfelle du hadde hørt noe annet. Men kult å studere noe man interesserer seg for. Masse lykke til med studiene til høsten 🙂

  • katt

   Det er kanskje sånn nå ja, men pIutseIig om noen år, så trenger vi pIutseIig mange som jobber innenfor ernæring. EmiIie kan jo også aIItid starte et eget privat firma og faktisk gjøre de ganske bra 🙂

  • B

   Er så drittlei av det her! Det eneste yrket som det er «lett» å få jobb innen er sykepleier for tiden. Studer det man syns er interessant, istedenfor å studere noe kun for å være sikker på at man får jobb etterpå!

 • Olivia

  Så gøy! Det viktigste er å følge drømmene sine, og å ha papirer på at du kan noe innen et emne vil alltid komme deg til gode, selv om noen mener at «jammen, det gir deg jo ikke en tittel». Ser noen har kommentert at du ikke får jobb med bachelor i ernæring, men det tror jeg er bullshit. Det er jo ikke noe nytt at jobbmarkedet er tøft, og man får kanskje ikke drømmejobben med én gang. MEN dersom du er åpen, tenker kreativt og på hvor det er behov for din kompetanse, tror jeg ikke det vil bli noe problem. Jeg tror kompetanse innen markedsføring og ernæring kan være en nyttig kombinasjon, kanskje du kan starte en matblogg, bli programleder på et matprogram, eller ha en fast reportasje i et magasin som har en mat-spalte? Et hav av muligheter! Stå på 🙂

 • Christian

  Du trenger å utfordre deg selv, på en ny arena.

  Du drømmer om å være programleder, forfatter, franchisee, entrepreneur, fotograf. Dette kan jeg tro på! Jeg kan se det for meg. Men jeg er bekymret. Når skal du gjøre det? Hvor blir det av drømmene dine, når du velger du å sette deg på skolebenken for å «studere mat»?

  Hvis det ikke lenger er så viktig å oppnå en bachelor, hvorfor insisterer du fortsatt på å gå på skole? Du trenger ikke skole for å lære! Jeg tror ikke engang du liker skole…

  Slutt å gjem deg. Det er så trist. Du er Emilie Voe Marie Fuckings Nereng! Du hadde Norges mest leste blogg når du var 13! Du har et annsikt som dukker opp på kåringer over verdens mest vakre! Du har en hjerne som er langt mer interessant enn de som bare er rosa. Jeg eier ingen tvil om at du kan få til hva du vil!

  Sikt høyere! Vær vikar på Senkveld. Vær host for Gullfisken, Amanda og Spelemann! Lag en internasjonal YouTube-kanal hvor alt er oppskrifter på god mat. Lag en kokebok hvor du tar alle bildene og lager alle oppskriftene selv, og hvor alt er sjokoladeeeeeee!

  Når du har gjort alt du drømmer om skal du få lov til å pensjonere deg til skolebenken. Ikke før. Aldri har jeg lest deg blogge om hvor magisk du synes skolen er og hvor mye energi du får av å studere. Skole er bare noe du gjør, fordi du har fått deg for deg at du må.

 • A

  Så bra! Det høres ut som noe som kunne passe for deg 🙂 Har alltid beundret synet ditt på kropp og mat. Du er et veldig godt forbilde, og ernæringsbransjen trenger folk som deg, med sunne verdier og en ide om at «litt av alt» er greit – sånn som det virker som at du tenker! Du skrev en gang for sikkert flere år siden at man, istedenfor å fokusere på alt man skal styre unna eller kutte ned på, heller burde tenke på alt det deilige man kan spise mye av. Det er en så fin og positiv måte å se det på, og jeg tenker fortsatt ofte på akkurat de ordene!

 • Madelen

  Det høres helt perfekt ut for deg. Masse lykke til!

 • Nina Johannessen

  Så gøy å se du går denne veien. Selv har jeg alltid vært interessert i mat, og er straks ferdig med første året på ernæring. Merker at det er et helt riktig valg, nettopp fordi jeg klarer å kose meg med studiene. Det å lære om noe man brenner for, er virkelig motiverende. Kjenner mange som studerer og går fag som er «fornuftige», men som de ikke finner særlig interessant. For å si det sånn, eksamensperiodene deres er langt hardere enn mine 🙂 lykke til!

 • Lisbeth Marie

  Det er så gøy at du med en så viktig stemme idag, som når ut til så mange, står opp og tar tak i viktige temaer som dette. Små, men store temaer. Tror nok mange sliter med dette presset om å bli noe, jobbe hardere enn hardest for å få den samme jobben alle higer etter. Hvor i alle dager ble det av det og finne det man trives med? Gjøre det som føles riktig for deg, og ikke det samfunnet styrer mot? Hvilken rolle spiller det om du vil bli pianist, økonom, servitør eller journalist? Det er alt for mange som går og jobber på plasser de egentlig ikke trives, men man holder ut for man tørr ikke satse og gå utenfor rutinene man går seg fast i hverdagen.. Vi må tørre og stole på magefølelsen og hjertet i å leve det livet vi ønsker, med den jobben, hobbyen, personene og tingene vi trives med, og ikke de tingene vi bare holder ut med.

  Håper du vil trives Emilie, heier på deg!

 • Vilde

  Høres ut som en god idé! Jeg skal begynne tredjeåret på jussen, har egentlig ikke lyst men føler jeg må fordi det er dumt å ikke ta det siste året. Likevel er det jo greit med en bachelor så jeg får bare pine meg gjennom det.

 • Terese Andersen

  SÅ utrolig kult Emilie!! Masse lykke til, det kommer nok til å bli kjempegøy! Tenkte på samme studie selv, men endte opp med fysioterapi og det er jeg utrolig glad for! Så mye bedre å studere noe man virkelig brenner for (begynte på to andre ting først)! Selv om det selvfølgelig er hardt arbeid, så VIL man jo legge ned det arbeidet som trengs for å bli en kjempeflink terapeut!
  I tillegg er det så mange som stresser med at de må begynne på høyere utdanning rett etter videregående og bli noe viktig – selv brukte jeg 4 år på å finne ut at fysioterapi var mitt kall, og jeg kjenner mange som har brukt lenger tid enn det. Dagens ungdom må bare ta det HELT med ro og ikke stresse, utdanningen er bare noen år, og så skal du faktisk jobbe resten av livet! Nyt heller studietida og bruk litt ekstra tid på å finne det du liker! Vi har så ufattelig mange valgmuligheter at man kan bli bittelitt sprø. Pust med magen folkens! Det ordner seg uansett 🙂
  Lykke til Emilie! Gleder meg til å følge med på fortsettelsen (Y)

 • Synne

  Hei Emilie. husk at en grad er kun et papir med et bevis, det viktigste innen mange yrker som ikke krever en spesiell utdannelse er erfaring og hvordan du klarer deg i en jobb. Du som har gjort så mye spennende og allerede har så mye på CVen din vil selfølgelig bli til noe! Vis du syns ernæring er spennende og noe du vil lære om så er det jo glimrende at du vil studere det. Man kommer alltid mye lenger med noe man syns er spennende og faktisk vil lære. Og ikke noe dumt med markedsføring, men analyser og alt sånt er ikke det viktigste. Det som faktisk er koden med markedsføring er å forstå målgruppen og hvordan nå ut til dem, noe du er et klart bevis på vet hvordan fungerer. Stå på, og lykke til <3

 • :)

  Jeg vet ikke hva du tenker at formålet ditt med å studere ernæring er, men om du kunne tenke deg å jobbe med det f. eks opp i mot sykdom, så vil jeg anbefale deg å se på mulighetene til å studere Klinisk Ernæring ved UiO eller UiB. Jeg måtte selv ta opp en del fag for å komme inn, men har adri angret på det! Det er ingen ting galt med å ta en bachlor, men ved å studere på universitetet vil det være lettere å få seg jobb når man er ferdig, du får en tittel som Klinisk ernæringsfysiolog, det er et mye billigere studie, OG ikke minst er det kjempe gøy, spennende og lærerikt 🙂

  Uansett, masse lykke til!

 • Nora

  Det gjør meg så glad å høre at du har valgt noe som gjerne ikke er så tradisjonelt og trygt, men noe som du engasjerer deg innen! Ønsker deg alt det beste for dine fremtidige studier! Et tips er også gjerna å se litt på studiet klinisk ernæring, har to venninner som studerer det, og som liker det veldig godt! Virker også litt «svevende» når det kommer til hvilke jobber du kan få senere, men har hørt at du kan jobbe for alt fra sykehus til Tine melk!

 • Anette KF

  Æææh, så gøy å lese! Samme forklaringen jeg har til de som spør meg. Jeg skal ta bachelor i sosiologi og gleder meg helt vilt til å lære! Svarer også at samfunnet er i utvikling og spesielt når det kommer til faget jeg skal studere så er sannsynligheten stor for at det finnes nye jobber før jeg rekker å blir ferdig! 🙂 Stå på, Voe!