Lenge leve kynismen

søn, 28 aug - KL. 19:24

Det er det samme hver eneste gang.

Vi drikker vin og koser oss. Hører på musikken vi liker best sammen med menneskene vi liker mest. Vi kan snakke om alt og ingenting, her kan man være seg selv. Man bare trives i hverandres selskap, og det eneste man ønsker, er å slippe bekymringer, danse og ha det gøy. Så vi tar trikken ned til byen, til utestedene man hører så mye bra om – og der tar stemningen straks en vending. Plutselig blir du dømt etter hvordan sminken din ser ut, hvilken status du har, og avgjørelsen på om du slipper inn eller ikke, blir tatt etter størrelsen på utringnigen din eller lommeboka di. Vakten behandler deg som om du er en påkjenning for utestedet, når du egentlig er den eneste grunnen til at stedet går rundt. Når du omsider kommer inn, koster en drink like mye som en middag og du blir ned-stirret av menn som ser på hver jente som et mulig bytte. Og det hjelper ikke akkurat å søke trøst hos andre jenter, for her inne er alle potensielle trusler. Du må velge om du vil ut i sigarettrøyken for å snakke med vennene dine, eller om du vil danse til en rytme som egentlig ikke fenger, for det finnes sjeldent en mellomting. Idet du blir tatt på rumpa for femte gang, slår tanken inn for fullt; hvorfor ble vi ikke bare hjemme?

I går gikk jeg ut med noen venninner, og hun ene hadde med seg typen sin. Jeg slipper inn, hun bak meg slipper inn, men når vakta ser typen hennes – da sier han rett og slett: «du er for beruset, bort fra køen». Fyren som hadde drukket minst av alle, stoppes av vakta, rett og slett fordi han er gutt. Det er så forferdelig kynisk, og faktisk ren kjønnsdiskriminering.

En annen gang var jeg på et utested nær slottsparken (LaWo), og idet klokken nærmer seg tolv, finner jeg ikke lenger en av venninnene jeg dro ut med. Hun hadde fått beskjed av vakta om at hun var for beruset, og måtte umiddelbart gå to runder rundt kvartalet før hun kunne komme inn igjen. Altså, sist jeg sjekket så skulle man ikke akkurat oppfordre en lettkledd jente å gå alene i Oslo rundt midnatt… Hun tekstet meg og var helt fin i formen – så nei, hun hadde ikke behøvd å gå rundt kvartalet, spør du meg.

Så er det kanskje det mest frustrerende av alt – den varierende aldersgrensen. I går kom jeg inn på utestedet Rebell uten å vise leg, mens venninnen min og typen hennes ble stoppet. Det var nemlig «25 års aldersgrense». Vi er alle over 20 år og ifølge loven kan vi drikke alt de har i baren – men neida, lenge leve kynismen.

Stedene jeg har beskrevet over er utesteder med høy musikk, altså klubber – og jeg trives alltid SÅ mye bedre i såkalte «brune barer». Der kan man fortsette den gode koken som er i vennegjengen, man drikker som regel enheter med lavere prosent, og ikke minst er det langt mindre kyniske dørvakter på slike steder. Her er problemet egentlig mest at jeg bare er 20 år – og da anses jeg som «for ung» for slike steder. Som regel kommer jeg inn uten for mye diskusjon, men det er aldri gøy å møte avslag i døra, når jeg bare vil ta en øl med folk jeg er glad i.

Jeg trodde man dro ut for å ha det gøy med vennene sine. Venner man har uavhengig av kjønn, status eller utseende – men med én gang man er på byen, blir man vurdert etter nettopp det, og jeg synes det er så trist. Jeg forstår at utesteder er selvstendig næringsdrivende og at de har lov til å sette den aldersgrensen og de reglene de vil. Men folk flest har gode intensjoner og ønsker seg bare en hyggelig kveld, og da føles det som et skikkelig slag i trynet å bli behandlet som en byrde av dørvaktene. Utestedene taper penger på at folk velger å ha lange vorspiel, men når vorset er så mye hyggeligere enn utelivet, synes jeg utestedene kan skylde på seg selv.

Neste gang blir jeg hjemme.

IMG_9678 copy

 

 • Gurings

  Amen for deg Emilie 🙂 Dette er noe av det beste du skrevet, men du skrive hele fantastiske innlegg 🙂 det er det som er hele cluet å vorse med venner, ikke tenke på at man skal ut på byen. Jeg har selv aldri vært på byen på kvelden, greier meg helt fint uten. Jeg foretrekker dra ut der jeg bor, der slipper jeg å tenke på miste venninene mine fordi her kjenner jeg flere. Jeg vil ikke tenke på at man skal bli borte fra hverandre.

 • Nora Hjelde Øvrum

  Så bra at noen endelig setter ord på dette!!

 • Malene

  Har opplevd dette selv ved flere anledninger. Flott at du setter ord på et uteliv som kun er utseende fokusert og velger og vraker etter de ‘peneste’ damene. Uteliv skal handle om å kose seg med venner og god drikke, vorspiel er definitivt kjekkere! 👌😊

 • Sisisi

  Helt enig. Fester bare hjemme hos folk. Har ikke vært på bryn i Norge siden april 2008. Mens jeg studerte.

 • CelineDG

  Så sinnsykt bra skrevet. Jeg misliker sterkt å dra ut i Oslo nettopp av disse grunner. Studerer på Lillehammer og her trives jeg mye mer når jeg er ute! Nå er ikke jeg noe fest-menneske i utgangspunktet, men vil jo gjerne være sosial og bli med på slikt når alle vennene mine skal..

 • Jenny

  Åh, dette var så bra skrevet at det burde legges ut som en kronikk i Aftenposten!!

 • Linn

  Godt skrevet!

 • Andrea

  Word.

 • Emma

  Så enig!! Og som noen skrev over: send inn til aftenposten så flere kan lese dette.

 • Ev

  Nice 😉

 • Therese

  Helt sant!! Det er akkurat likt her i Bergen også.. Kjæresten min er ofte den eneste i gjengen som ikke kommer inn, selv om han har drukket minst av alle og som ikke oppfører seg beruset. Dritirriterende når vi er en gjeng på rundt 10 stk, og så nekter de én person å komme inn. Det ødelegger liksom for oss andre, vi lar jo ikke den ene personen stå ute for seg selv. Spesielt ikke jeg, jeg går jo ikke inn uten kjæresten min liksom.

  Nei vet du hva, hjemmefester er mye hyggeligere. Eller et forlenget vorspiel. Kjipt å måtte ødelegge den gode stemningen hjemme for å dra på byen når det er så utrolig kynisk der ute..

 • Olivia

  Helt enig med deg! Har opplevd dette mange ganger når jeg og vennegjengen har vært på byen. Så ødeleggende for alle i gjengen.

  Husker jeg hadde tatt EN øl på et vorspiel, kom inn på utestedet, begynte å danse, men var uheldig og snublet i en løs skolisse – så blir jeg oppfattet som full og geleidet ut av en vakt med beskjed om at jeg måtte gå meg en tur i en halvtime for å bli mindre beruset. Det var i april, mens det fortsatt er mørkt og kjølig om kvelden, og jeg hadde kun på meg singlett og en bukse, og fikk ikke ta med meg jakken min engang. Følte meg skikkelig dårlig og uansvarlig behandlet, en ung jente skal ikke gå alene iført singlett i 00-01-tiden midt i Oslo!

  Det provoserer meg sånn at vaktene ikke forhører seg om hvor mye du har drukket, om det går bra med deg, om du har noen som kan følge deg hjem dersom du åpenbart er beruset eller bare med en hyggelig tone foreslå litt luft og et glass vann. Jeg forstår at overstadig berusede mennesker ikke har noe på et utested å gjøre, men jeg synes vaktene alltid plukker ut feil person! Og sikkerheten vår driter de jo i, de ønsker jo bare å være autoritære og kyniske. Nei, hjemmefest er best, helt klart.

 • Helene

  Du er ikke for ung for «brune barer». I studentbyen Grimstad er nettopp en av de «brune barene» en av de mest populære utestedene.

 • Helene

  Ville bare anbefale Politikern nede på Youngstorget til deg. Så at du var innom en kjapp tur lørdagen for to uker siden da det regnet så utrolig mye, og hvis dette var første gangen din så vil jeg bare forsikre deg om at så kaos som det var der da pleier det over hodet ikke å være, hehe. Jeg er 21år og har »hengt» på Politkern siden jeg var 16 (pleide å date ene bartenderen så jeg »slapp» vell litt unna, hehe), men stemningen der er så utrolig chill og man har muligheten til å sitte å prate med vennene sine mens man koser seg med drikken sin. I tillegg har de utrolig god mat der, selv om kjøkkenet bare er åpent til 22. Det pleier veldig sjeldent og være »over crowded» der, så stedet har en veldig koselig atmosfære og alle som jobber der er utrolig hyggelige. Og ja, der slipper man inn selv om man er 20 🙂