Min treningsrutine

man, 20 mar - KL. 17:27

Helloo fresh monday people!

Dere kan kaaanskje dra en sammenheng mellom lørdagens innlegg og hvorfor jeg ikke fikk blogget i går? Hehe, vi malte, fuget og styrte absolutt hele dagen, med unntak av 1 times pizzalaging♥. Så i dag har jeg trengt litt tid på å komme meg, haha. Oppussing tar på – men rommet blir sååå fint!! Gleder meg til å ta «etter»-bildene og vise dere resultatet!

Men det eneste «fornuftige» jeg har fått gjort i dag, er å trene! Det er flere som har spurt meg hvordan oppkjøringen til Oslo Halvmaraton går, og jeg kan si at det absolutt går fremover 😀 Jeg har mellom 3-4 treningsøkter i uka, og følger et 30 ukers-treningsopplegg som jeg nå faktisk er halvveis i. Så med tanke på at Oslo Maraton ikke er før i september, så ligger jeg ganske greit an!

Jeg har fått mange spørsmål om hvordan jeg trener til en så lang distanse og hvordan min treningsrutine er, så jeg tenkte å lage et lite innlegg om det nå:

Jeg prøver å legge opp uken slik at jeg får løpt 3 ganger, og jeg løper som regel etter skolen eller midt i lunsj-tider. Jeg takler ikke å løpe på tom mage, så først må jeg ha en god og deilig frokost. 9 av 10 morgener blir det havregrøt, som holder meg mett i mange timer!

Så begynner jeg å forberede meg på treningen. Det innebærer omtrent to timer sånn her:

… Hvor jeg bare vurderer hva slags ork jeg skal drive å utsette meg for. Jeg titter ut av vinduet, ser an været, sjekker temperaturen, veier det mot hva jeg burde gjøre inne, og tar på meg treningstøy jeg tror vil gi meg riktig løpeklima. Denne prosessen tar som regel minst en time, og det er like håpløst hver gang, haha.

For jeg vet faktisk hva jeg skal trene hver økt på grunn av treningsopplegget jeg følger. Det fungerer slik:

 • 1 tempotrening:
  – 10 min oppvarming
  – 2 x 10 min tempoløping, 5 min lett jogging mellom hver. Løp hardt i fartsintervallene, rundt ditt beste 5-km-tempo.
  – 5 minutter nedvarming
  (antall minutter på fartsintervallene øker litt hver andre uke. Er man nybegynner starter man med bare ett 10-min fartsintervall)
 • 1 intervalløkt:
  – 10 min oppvarming
  – 6 x 400 meter hurtig løping, 2 minutter lett jogging mellom hvert intervall
  – 5 minutter lett jogging
  – 8 x 250 meter hurtig løping. 2 minutter lett jogging mellom hvert intervall
  – 5 minutter nedvarming
 • 1 langkjøring:
  – 5-10 minutter oppvarming
  – Alt fra 45-60 minutter jogging i moderat hastighet. Et jevnt tempo som føles behagelig.

Antallet minutter på øktene varierer, men prinsippet bak treningsuken er alltid likt. Hvis jeg ikke rekker igjennom alle i løpet av en uke, flytter jeg bare på dem. Poenget er også å få øktene til en viss lengde, ettersom jeg mot slutten skal klare å holde koken i hele 2 timer. Derfor er det mye «lett jogging» mellom intervallene, og oppvarming og nedvarming er en viktig del av økten. Det er sånt jeg alltid har droppet – men det gir jo faktisk resultater det óg!

Så etter jeg hadde grudd meg, vurdert og revurdert i ca. 2 timer etter frokost, ble det langkjøring på meg i dag. Bakken var relativt tørr, og jeg er veldig glad i å løpe ute. Fint å få gjort noe nyttig ut av en grå mandag!

Grunnen til at jeg meldte meg på halvmaraton, var først og fremst for å ha et mål å trene mot, men også fordi det er en dødskul utfordring jeg VET jeg skal klare. Jeg tror mange av kilometerne er psykisk – men jeg har lyst til å trene godt opp mot løpet slik at jeg 1) ikke skader meg, og 2) kanskje har muligheten til å få en fin opplevelse! I tillegg deler jeg treningsopplegg med faren min, og det gir et lite ekstra spark i rumpa det óg, haha!

I tillegg har jeg nå en sunn innstilling til treningen. Jeg trener 3 ganger i uken fordi det gjør meg sprekere, og fordi det er dritlurt for hjerte, kropp og sjel. Jeg bruker det også for å få en mental boost. De gangene jeg føler meg «stuck» eller nedfor, hjelper det faktisk skikkelig å ta en joggetur. Problemet er at instinktene mine strider imot selve treningen hver-eneste-gang, haha. Dørstokkmila føles alltid like tung, men man angrer jo aldri når man først kommer seg ut!

Men nå kommer straks typen hjem, og da vet jeg hva som venter…. Enda mer oppussing. Æææh. Jaja, fint blir’e! Godt å være to om det!

Håper jeg svarte nogenlunde på det dere har lurt på om treningen! Bare å spørre om dere lurer på noe mer 🙂 God mandag videre!

 • Mathilde

  Jeg elsker å trene, blir så glad av det og synes det er gøy – når jeg kommer igang, men dørstokkmila er ofte lang – hvis ikke kunne jeg sikkert trent hver dag, men noen dager er det så vanskelig å komme ut døra :/ Skikkelig irriterende, for jeg vet jo at jeg ikke kommer til å angre når jeg først kommer meg ut! Hehe:)

  Er ikke så glad i å delta i konkurranser selv, men kunne ønske jeg var det, for man får sikkert en skikkelig mestringsfølelse etterpå, og sikkert gøy å ha et mål å jobbe mot. Ønsker deg lykke til videre med treningen! Du er flink 😀

  • Ah, jeg kjenner meg veldig igjen i det der!
   Det er veldig gøy med løpskonkurranser, altså, for det er helt utrolig mange amatører som deltar så det er ikke et stort prestasjonspress! Veldig gøy å jobbe mot 😀

 • Sara Greer

  Ser ut som om du har en god rutine på løpingen, så om du opprettholder denne går det nok supert på HM. Det beste tipset jeg har lært når det kommer til trening er å bare gjøre det. Høres forenklet ut, men det er noe i det å ikke føle for mye på «har jeg lyst til dette?» før planlagt trening. Gjøre det til en regelmessig greie man bare gjør, for man vet at det er bra for helse og velvære og vil alltid vil føles fantastisk ut etterpå. Funker i hvert fall for meg – jeg er som en robot før en løpetur og lar meg selv ikke tenke og føle for mye på det før jeg er i gang, så kommer alle de gode følelsene etterpå. Stå på!!

  • Ja, det er et godt tips, altså! Bare pakke treningsbagen og gjøre det. Jeg tenker nok altfor mye i forkant av en økt, haha!

 • Caroline

  Gled deg – Oslo Maraton er så moro!! Jeg løp mitt første i 2015. Egentlig litt dårlig forbredt, foruten at jeg generelt har løpt mye de siste årene. Hadde aldri løpt lenger enn 11 km før jeg stod på startstreken. Gikk overraskende lett! Løypen er veldig fin, det er kun de siste 6 km som jeg syntes var utfordrende – hvor man skal opp og rundt Tøyenparken. Men det går så fort unna, og plutselig er du i mål 🙂 Skikkelig folkefest i byen, med heiagjenger i hver eneste gate, musikk og danseinnslag og ikke minst strålende sol 😉 Dette har blitt en årlig tradisjon for min del. Morsomt å sette seg et mål også, jeg hadde et mål på under 2 timer, og det gikk akkurat på 1.55 🙂 Så senk skulderene og ikke stress med treningen, for dette får du til uansett!!

  • Så bra, jeg gleder meg altså!! Jeg var med på 10 for grete for 2 år siden, og da det gikk overraskende lett, tenkte jeg for meg selv: en gang må jeg prøve meg på halvmaraton. Grattis med knallbra tid også! Takk for fin kommentar!

 • Julianne

  Hei.
  jeg trener 4 gang i uken, primært styrke, men i det siste har jeg bruk mer og mer tid på kondisjon for å bli sprekere. Ser at vi har omtrent samme kroppsbygging, hvor vi er tynne med kraft benbygging. Lurer på om du merker at du har blitt mye slankere i lårene og beina etter du begynte å løpe så mye?

  • Jeg er selv veldig dårlig på å trene styrke, dessverre. Men tja, jeg har vært heldig å alltid ha ganske slanke lår, synes jeg, og jeg ser ikke store forskjellen etter disse 16-17 ukene med halvmaratontrening. Bonus hvis de blir litt slankere av treningen, men det er heldigvis ikke noe mål for meg!

 • «Så begynner jeg å forberede meg på treningen. Det innebærer omtrent to timer sånn her:»

  … DETTE GJELDER MEG OGSÅ! Hahah! Så sykt nødvendig før man bare «ja, dette var ikke så ille likevel???» 😂

  • Hahaha, I know!! Grue seg så fælt for noe som egentlig ikke tar så lang tid!